Om dit probleem aan te pakken, heeft het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) alle gemeenten opgeroepen een integrale valpreventieaanpak op te zetten. Dit initiatief moet bijdragen aan het terugdringen van valincidenten onder ouderen. In het kader hiervan wordt van 30 september tot en met 6 oktober de Valpreventieweek georganiseerd, waarin extra aandacht wordt besteed aan valpreventie bij zowel professionals als inwoners.
Valrisicotest
Tijdens de Valpreventieweek komen zorgprofessionals, gemeenten en andere betrokkenen samen om kennis uit te wisselen en de samenwerking te versterken. Ook worden er in verschillende gemeenten valrisicotests afgenomen bij 65-plussers. Op basis van de uitslag krijgen zij persoonlijk advies:
- Bij een laag valrisico worden ouderen doorverwezen naar lokaal sport- en beweegaanbod om hun fitheid te behouden.
- Bij een matig of hoog risico ontvangen zij een doorverwijzing naar een speciale beweeginterventie gericht op valpreventie. Deze interventie bevat oefeningen om spierkracht en balans te verbeteren. Aan het einde van het traject voelen deelnemers zich doorgaans mobieler en zelfverzekerder.
Door vroegtijdig in te grijpen en ouderen te ondersteunen in hun fitheid, kunnen veel valincidenten worden voorkomen. Dit draagt niet alleen bij aan een betere kwaliteit van leven voor de ouderen zelf, maar helpt ook de zorglast te verlichten.
Wil jij ook aan de slag met valpreventie?
Veiligheid.nl heeft een communicatietoolkit klaargezet met video’s en afbeeldingen voor gemeenten en professionals. Of wijs inwoners op de valrisicotest.