Het verhaal van projectleider Antonnet: We hebben elkaar nodig

“Persoonlijke ontwikkeling houdt je scherp en zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond blijft staan.” Daarom vond Antonnet het na ruim 4 jaar bij Veilig Thuis Twente (VTT) tijd voor een nieuwe uitdaging. Eind vorig jaar startte ze als projectleider van verschillende projecten binnen het thema mentale gezondheid bij Twentse Koers. Haar bureau hoefde slechts een verdieping te verhuizen, want VTT en Twentse Koers zitten samen onder één dak. Geen onbekende omgeving dus, maar wel een andere organisatie, een nieuwe functie en nieuwe collega’s.

De juiste zorg op het juiste moment

Als projectleider mentale gezondheid richt Antonnet zich op de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Twente. “De mentale gezondheid in Twente staat de laatste jaren flink onder druk en de wachttijd voor de GGZ ligt in deze regio hoger dan het landelijk gemiddelde. Om de zorg te ontlasten en deze beschikbaar te houden voor mensen met complexe zorgvragen zetten we onder andere in op preventie. Bij de projecten die ik leid focussen we ons op het verminderen en waar mogelijk voorkomen van psychische klachten. Dat betekent dat we met betrokken partners vroegtijdig inspelen op signalen die kunnen wijzen op psychische problemen.”

“Zo ben ik op dit moment, samen met een collega projectleider, bezig met een project rondom de geestelijke gezondheid van jongeren en jongvolwassenen. Er zijn veel jongeren die kampen met mentale problemen. Hiervoor zijn al veel initiatieven opgericht, maar toch zie je dat de problematiek toeneemt en steeds complexer wordt. Wij koppelen die bestaande initiatieven aan elkaar en zorgen voor een goede verbinding tussen de verschillende organisaties. Hierdoor kunnen we de juiste zorg op het juiste moment aanbieden en druk op (specialistische) zorg en ondersteuning verkleinen.”

Samen kom je verder dan alleen

Integraal werken vindt Antonnet ontzettend belangrijk, want samen kom je verder dan alleen. “Als projectleider bij Twentse Koers draait alles om samenwerken, dat vind ik dus fantastisch. Samen met onze partners zetten we ons in voor heel Twente. Niet voor 1 gemeente of alleen het medisch domein, maar voor alle domeinen in de hele regio.”

Uiteraard komt Antonnet ook uitdagingen tegen in haar werk. Werken met verschillende organisaties betekent namelijk ook werken met veel verschillende belangen. “Iedere gemeente of organisatie heeft zich te houden aan haar eigen wet- en regelgeving. Maar als je dit soort situaties kunt benaderen vanuit mogelijkheden, dan zie je dat er hele mooie samenwerkingen ontstaan. We hebben elkaar nodig.”

“Het allermooiste van mijn werk vind ik het tot stand zien komen van een aanpak die daadwerkelijk het verschil gaat maken in de praktijk.”

Antonnet ’s functie is heel veelzijdig. Ze is verantwoordelijk voor verschillende projecten en zit dagelijks om tafel met veel verschillende organisaties, zoals de GGD maar ook onderwijsinstanties, ervaringsdeskundigen of huisartsen. “Geen dag is hetzelfde. Het allermooiste van mijn werk vind ik het tot stand zien komen van een aanpak die daadwerkelijk het verschil gaat maken in de praktijk. Een goed voorbeeld hiervan is het project jongeren en jongvolwassenen waarbij we kennisdeling tussen verschillende onderwijsinstellingen m.b.t. het welbevinden van jongeren stimuleren. Met deze kennis kunnen de instanties vervolgens verder om bijvoorbeeld een passend zorgaanbod voor deze doelgroep te ontwikkelen. Ik ben blij dat ik hier mijn steentje aan bij kan dragen. Dit maakt mijn werk betekenisvol”.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

3