Bestaanszekerheid
Samen koersen op bestaanszekerheid voor alle inwoners van Twente
Bestaanszekerheid is onvoldoende geborgd in de samenleving. De consequenties van geldzorgen, schulden en armoede zijn enorm. Denk aan onzekerheid, stress, eenzaamheid en uitsluiting vanwege geldzorgen. Dit belemmert de mens om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Dit willen we veranderen! We starten met gerichte hulp en regelingen voor mensen in beginnende schuldensituaties. Met een speciale schuldenaanpak voor jongeren geven we hen weer perspectief op de toekomst (niet alleen financieel vooruitzicht maar ook perspectief op onderwijs en werk).
Onze visie: de slagkracht in de regio vergroten
We bestuderen niet enkel de acties van organisaties; we streven er ook naar dieper inzicht te verkrijgen in het gedrag van de bewoners. Met als doel vast te stellen hoe we hen het beste kunnen ondersteunen. Door organisaties en inwoners te verbinden en onze kennis te delen, vergroten we de slagkracht in de regio. Twentse Koers ontwikkelt, stimuleert, vergelijkt, signaleert en faciliteert de betrokken partijen.
De uitdaging in cijfers
In Twente blijft de welvaart achter bij het landelijke gemiddelde. 18% ervaart moeilijkheden om financieel rond te komen. Met een versterkte regionale samenwerking en gepaste regelingen willen we onder de 17% uitkomen. Er gaan al een aantal zaken erg goed. Zo zijn we vooruitlopend op de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening gestart met vroegsignalering van schulden.
Aan de reeds succesvolle aanpak voegen we nog wat toe. De komende jaren zetten we ons gezamenlijk verder in om zoveel mogelijk te voorkomen dat inwoners in financiële problemen komen. Dit vraagt om een integrale aanpak op bijvoorbeeld passend werk, laaggeletterdheid en tijdig beschikbare inkomstenondersteuning. Met daarbij zoveel mogelijk voorkomen dat geldzorgen ontstaan of hen hier zo snel en goed mogelijk uit te helpen.
De regionale samenwerking
Deze uitdaging uitgewerkt in een concreet plan betekent dat Twentse Koers inzet op:
- Investeren in samenwerking tussen huisartsen en sociaal domein.
- Tijdig en laagdrempelig ingrijpen met passende financiële ondersteuning.
- Educatie voor jongeren over schulden.
- Een collectieve zorgverzekering die aansluit bij de behoeften van mensen met een laag inkomen.
- Voorkomen en bestrijden van kinderarmoede.
- Uitvoer van een aanpak voor huishoudens met multiproblematiek.
De aanpak in de praktijk
Hieronder staan de projecten die het vergroten van bestaanszekerheid in Twente op de agenda zetten. Wat zijn de concrete handelingen om onzekerheid, stress, eenzaamheid en uitsluiting vanwege financiële problemen tegen te gaan? Ieder project richt zich op een van de elementen binnen deze zorgvraag.
- Welzijn op recept (voorheen SamSam) – sneller problematiek opsporen, signaleren en goed doorverwijzen
- Jongeren en schulden – betere financiële situatie voor jongeren en perspectief voor de toekomst
- Kinderarmoede – kinderarmoede identificeren voor preventieve aanpak
- Bereik vergroten aanpak geldzorgen – vroegsignalering van geldzorgen en schulden
- Collectieve zorgverzekering, gemeentepolis – informeren en begeleiden bij keuze voor gemeentepolis of verzekering
- Maatwerk multiproblematiek – werken met methoden voor complexe multiprobleemhuishoudens.
De projecten
Er zijn nog veel meer projecten. Bekijk ze hier