Meer beweging, betere gezondheid – Lars Oomkes

Bewegen is goed voor iedereen. Helemaal voor mensen met diabetes of een verhoogd risico daarop. Daarom helpt de Nationale Diabetes Challenge (NDC) mensen in beweging te komen. Ook dit jaar zijn in Twente weer wandelgroepen actief. Lars Oomkes begeleidt een wandelgroep in Losser en onderstreept het belang van bewegen: “Ik heb zelf diabetes type 1 en ervaar de positieve invloed van beweging op mijn gezondheid. Dat gun ik iedereen.”

Laagdrempelige interventie

Vanuit de Twentse Koers willen we mensen graag meer laten bewegen. Op deze manier wordt de gezondheid vergroot en worden inwoners minder afhankelijk gemaakt van medicatie of ondersteuning. Met de Nationale Diabetes Challenge (NDC) wandelen Twentse inwoners 20 weken onder begeleiding. Lars zet zich graag in voor de Nationale Diabetes Challenge: “Het is een hele laagdrempelige interventie. Wandelingen worden aangepast op het niveau. Het doel is mensen te laten ervaren dat bewegen heel leuk kan zijn. Juist om het bewegen buiten de wekelijkse wandelingen ook te stimuleren.”

Met veel plezier begeleidt Lars een wandelgroep in Losser. Vorig jaar startte hij met een groep van vijf tot acht deelnemers. “We begonnen met 200 meter wandelen en bouwden dit langzaam op. Na 20 weken zaten we op 6,2 kilometer. Een hele prestatie.” Maar niet alleen de toename in het aantal kilometers was een prestatie, vertelt Lars trots: “Deelnemers zijn in 20 weken een stuk fitter geworden. Ze bewegen vaker en maken meer gezonde keuzes. Ook hebben ze nieuwe sociale contacten opgedaan. Een aantal deelnemers hebben zelfs medicatie kunnen afbouwen. Natuurlijk in overleg met hun zorgverlener. De groep is hecht geworden en wandelt nog steeds met elkaar. Dat is toch gaaf?!”

Meer beweging, betere gezondheid

Een deelnemer van vorig jaar beaamt het verhaal van Lars en viel maar liefst 22 kilo af: “Ik werd geïnspireerd door een stuk over de wandelchallenge van de NDC en gaf me op. We begonnen met één bocht op de baan bij Stichting Man. Uiteindelijk hebben we flink kunnen uitbreiden. Door de wandelchallenge ben ik veel meer gaan bewegen. Ik wandel meer, pak vaker mijn fiets en ga regelmatig naar de sportschool. Mijn conditie is verbeterd en mijn gewicht is behoorlijk afgenomen.”

Werken bij Twentse Koers

Naast het begeleiden van een wandelgroep, werkt Lars als projectmedewerker bij Twentse Koers. Ook hier zet hij zich in voor een betere gezondheid voor iedereen. Wil jij je ook inzetten voor gezondheid en goede zorg in Twente? Bekijk onze vacatures.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

2