September ’24 – Foto: Studio Bijlstra
Nog beter ondersteunen
Juist door te ervaren welke zorgen en uitdagingen inwoners dagelijks hebben, kunnen we nog beter aansluiten bij de behoefte die ze hebben en ze beter ondersteunen. “Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en hulp was te duur”, vertelt een professional uit de geboortezorg. “Het is nogmaals duidelijk geworden dat we elkaar moeten kennen. Weet wat de ander iemand kan bieden. Weet elkaar te vinden”, aldus een professional uit het sociaal domein. De sessie maakte ook indruk op Evelien Fokkink (directeur-bestuurder stichting Fundament): “Het was echt zoeken naar de juiste weg en de chaos van ‘waar moet je zijn’ kwam heel sterk naar voren. We ervaarden zelf wat we vaak terug horen van onze inwoners en dat geeft ons nog meer inzicht.”
We doen het samen
Het thema bestaanszekerheid en het project kansrijke start zijn nauw met elkaar verbonden. De ervaringen van de ochtend bevestigden dat opnieuw. We hebben elkaar nodig, zo beaamde ook één van de aanwezige professionals: “Het is soms echt heel erg zoeken: waar kun je terecht en in welke vorm? Het is dus extra belangrijk om elkaar te kennen.” Een ander gaf aan: “Soms moeten we buiten de kaders denken. Als we op de ene plek iets doen, voorkomt het misschien wel heel veel andere dingen. Soms past dat niet binnen de vastgestelde regels. Het is goed om daar samen het gesprek over te voeren.”
Niet alleen verbinding is noodzakelijk, ook de verschillende zorgroutes hebben een grote invloed. Vanuit het project Kansrijke Start, Kansrijk Opgroeien wordt daar het komende jaar verder op ingezet: “In het najaar van 2024 gaan we aan de slag met het inzichtelijk maken van de zorgpaden”, vertelt projectleider Liskje Dijkstra.