terug naar actueel

Leefstijl en gezondheidsbevordering | GGD Twente

GGD Twente zet zich in voor het bevorderen, bewaken en beschermen van de Twentse samenleving en is één van de eigenaren van de Twentse Koers. Annelien van den Brink, Adviseur Gezondheidsbevordering GGD Twente, schreef een stuk over leefstijl en gezondheidsbevordering vanuit het perspectief van GGD Twente.

6 oktober ’22 – Annelien van den Brink, Adviseur Gezondheidsbevordering GGD Twente

Als GGD Twente vinden we het belangrijk dat inwoners van Twente zo gezond mogelijk zijn en blijven. Hierbij kijken we op een brede manier naar gezondheid. Gezondheid gaat over om kunnen gaan met de uitdagingen in het leven.

Gezondheid wordt beïnvloed door veel verschillende dingen, waaronder leefstijl. Gezond eten, voldoende ontspannen en veel bewegen dragen er bijvoorbeeld aan bij dat je beter in je vel zit en langer vitaal blijft. Maar gezond leven is niet eenvoudig. Zo bleek eerder dit jaar uit cijfers van TNO dat we in Nederland steeds meer zitten. Gemiddeld zelfs meer dan 10 uur op een dag! En al dat zitten is zeker niet goed voor onze gezondheid.

Binnen GGD Twente zitten we ook veel. Videomeetings, veel mails, snel een boterham achter het bureau. Het is lastig om in deze werkomgeving voldoende te bewegen. In het kader van ‘zelf doen wat je anderen opdraagt’ hebben we hier tijdens de Nationale Vitaliteitsweek uitgebreid aandacht aan besteed. Een week lang hebben we informatie verspreid en activiteiten georganiseerd om collega’s te stimuleren minder te zitten. Voetstappen richting de trap, een beweegbingo, een workshop over zitten en bewegen, de stabureaus omhoog, het omroepen van de Nationale Beweegminuut… allerlei kleine duwtjes in de rug om minder te zitten. De collega’s reageerden enthousiast: “Die reminder om 11 uur (omroepen van de Nationale Beweegminuut) is echt heel fijn! Kan dat niet elke dag?”. Wil je binnen jouw organisatie of bedrijf ook actie ondernemen en collega’s meer laten bewegen? Hopelijk geven bovenstaande activiteiten inspiratie daarvoor!

Regionaal samenwerken

Naast deze interne activiteiten, zijn we er als GGD Twente natuurlijk voornamelijk voor de Twentse inwoners. Inzetten op gezondheid doen we hierbij niet alleen via leefstijl, maar juist ook door in te spelen op alle andere zaken die gezondheid beïnvloeden. Bijvoorbeeld of je kunt werken, hoe je woont, of je kan rondkomt van je geld. En of je mee kunt doen in de maatschappij en of je je veilig voelt. Hierbij proberen we zoveel mogelijk regionaal samen te werken, zodat niet in elke gemeente het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Onze samenwerking met de Twentse Koers is hier ook een mooi voorbeeld van. Zo zorgen we ervoor dat de Twentse inwoners zo gezond mogelijk zijn en blijven.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

3