terug naar actueel

Meer beweging, betere gezondheid: ervaringsverhaal Lars

Bewegen is goed voor iedereen. Helemaal voor mensen met diabetes of een verhoogd risico daarop. Daarom helpt de Nationale Diabetes Challenge (NDC) mensen in beweging te komen. Ook dit jaar zijn in Twente weer wandelgroepen actief. Lars Oomkes begeleidt een wandelgroep in Losser en onderstreept het belang van bewegen: “Ik heb zelf diabetes type 1 en ervaar de positieve invloed van beweging op mijn gezondheid. Dat gun ik iedereen.”

17 mei ’23

Laagdrempelige interventie

Vanuit de Twentse Koers willen we mensen graag meer laten bewegen. Op deze manier wordt de gezondheid vergroot en worden inwoners minder afhankelijk gemaakt van medicatie of ondersteuning. Met de Nationale Diabetes Challenge (NDC) wandelen Twentse inwoners 20 weken onder begeleiding. Lars zet zich graag in voor de Nationale Diabetes Challenge: “Het is een hele laagdrempelige interventie. Wandelingen worden aangepast op het niveau. Het doel is mensen te laten ervaren dat bewegen heel leuk kan zijn. Juist om het bewegen buiten de wekelijkse wandelingen ook te stimuleren.”

Met veel plezier begeleidt Lars een wandelgroep in Losser. Vorig jaar startte hij met een groep van vijf tot acht deelnemers. “We begonnen met 200 meter wandelen en bouwden dit langzaam op. Na 20 weken zaten we op 6,2 kilometer. Een hele prestatie.” Maar niet alleen de toename in het aantal kilometers was een prestatie, vertelt Lars trots: “Deelnemers zijn in 20 weken een stuk fitter geworden. Ze bewegen vaker en maken meer gezonde keuzes. Ook hebben ze nieuwe sociale contacten opgedaan. Een aantal deelnemers hebben zelfs medicatie kunnen afbouwen. Natuurlijk in overleg met hun zorgverlener. De groep is hecht geworden en wandelt nog steeds met elkaar. Dat is toch gaaf?!”

Tekst gaat verder onder de foto

Lars wandelt met een groep de NDC

Meer beweging, betere gezondheid

Een deelnemer van vorig jaar beaamt het verhaal van Lars en viel maar liefst 22 kilo af: “Ik werd geïnspireerd door een stuk over de wandelchallenge van de NDC en gaf me op. We begonnen met één bocht op de baan bij Stichting Man. Uiteindelijk hebben we flink kunnen uitbreiden. Door de wandelchallenge ben ik veel meer gaan bewegen. Ik wandel meer, pak vaker mijn fiets en ga regelmatig naar de sportschool. Mijn conditie is verbeterd en mijn gewicht is behoorlijk afgenomen.”

NDC in 2023

Dit jaar wandelt Lars samen met 18 deelnemers in Losser. Daarnaast zijn er nog 18 andere wandelgroepen actief in Twente. Bekijk het overzicht van de wandelgroepen op de website van de NDC. Maar niet alleen in Twente wordt de Nationale Diabetes Challenge gelopen. In heel Nederland zijn 200 wandelgroepen actief. Kijk op de website van Nationale Diabetes Challenge voor meer informatie over de wandelchallenge.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

2