terug naar nieuws
Nieuws

juli 25 | 4 minuten | Delen op LinkedIn

Sleutelrol voor Centrale Zorgverleners van JGZ bij KnGG

In Twente hebben vijf gemeenten de handen ineengeslagen om kinderen met overgewicht en obesitas beter te ondersteunen via de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG).

Binnen deze aanpak speelt de Centrale Zorgverlener (CZV) een sleutelrol. Marlou Büter en Sterre Kamphuis, jeugdverpleegkundigen bij GGD Twente, zijn de eerste CZV’ers in Twente die met deze werkwijze aan de slag gaan. We spraken hen over hun rol en het belang van deze nieuwe werkwijze.

Brede aanpak, gericht op het hele gezin

Hoewel de doelgroep kinderen met overgewicht en obesitas betreft, draait de aanpak niet alleen om het gewicht. “Het gaat vooral om het ondersteunen van gezinnen bij het maken van gezondere keuzes,” vertellen Marlou en Sterre. “We werken aan kleine, haalbare doelen rondom leefstijl, waarbij we naar het hele gezin kijken.”

Gezonde voeding en voldoende beweging zijn belangrijke onderdelen, maar de aanpak kijkt vooral naar onderliggende factoren. Stress, mentale gezondheid en financiële zorgen kunnen immers een grote rol spelen in het ontstaan van ongezond gedrag. “We proberen te begrijpen welke omstandigheden en gevoelens invloed hebben op de leefstijl van het gezin.”

De kracht van jeugdverpleegkundigen in deze rol

Als Centrale Zorgverlener zijn Marlou en Sterre het vaste aanspreekpunt voor het gezin. “We begeleiden gezinnen door hen echt te leren kennen,” leggen ze uit. “We verdiepen ons in het hele gezin en willen het volledige verhaal in kaart brengen.”

Marlou en Sterre zijn ervan overtuigd dat jeugdverpleegkundigen goed passen in deze rol. “We beschikken over kennis van zowel medische als sociale aspecten van het opgroeien. We zijn gewend om het complete plaatje te zien,” leggen ze uit. Dat stelt hen in staat om niet alleen medische signalen, maar ook sociale problemen vroeg te herkennen en bespreekbaar te maken.

Doordat jeugdverpleegkundigen schakelen tussen zorg en het sociaal domein, kunnen zij effectief samenwerken met verschillende partijen. “We weten waar we moeten zijn en wie we kunnen inschakelen. Daardoor kunnen we passende ondersteuning organiseren.”

Medische en sociale zorg hand in hand

Niet alleen jeugdverpleegkundigen zien het belang van een brede benadering. Ook jeugdarts Marleen Cremers onderstreept de kracht van samenwerking tussen het zorg- en sociaal domein. “Als medische professionals kunnen we adviseren en begeleiden,” vertelt ze, “Maar als er veel stress is in een gezin, dan is eerst iets anders nodig. Een CZV’er kan daarin goed meedenken over wat op dat moment het meest helpend is.”

Volgens Cremers is maatwerk essentieel, en dat blijkt ook uit de praktijk. Ze schetst het voorbeeld van een gezin waarin armoede en psychische problematiek een rol spelen: “Een moeder met mentale problemen probeert haar gezin draaiende te houden. Haar twee kinderen hebben ernstig overgewicht, maar er is simpelweg geen ruimte, letterlijk en figuurlijk, voor een gezondere leefstijl. Je moet dan eerst zorgen dat er rust komt, bijvoorbeeld via maatschappelijk werk of opvoedondersteuning. Dán ontstaat er ruimte voor verandering.”

Maatwerk op basis van vertrouwen

Volgens Marlou en Sterre is het opbouwen van vertrouwen essentieel in deze aanpak. “We moeten gezinnen echt leren kennen. Alleen dan kunnen we samen ontdekken welke factoren meespelen in het ontstaan van overgewicht,” benadrukken ze.

Geen enkel gezin is hetzelfde, en dus vraagt elk traject om maatwerk. “We werken niet met standaardadviezen, maar kijken wat bij dit specifieke gezin past. Wat zijn haalbare stappen? Wat kunnen ze nu doen? Die persoonlijke benadering maakt het verschil.”

Met de inzet van Centrale Zorgverleners hopen de Twentse gemeenten dat gezinnen met meer samenhang en op maat ondersteund worden. Niet door het probleem geïsoleerd te benaderen, maar door te kijken naar het geheel – en altijd samen met het gezin.

Samenwerking

Deze aanpak is een samenwerking tussen Twentse Koers, de Twentse gemeenten, Menzis, JGZ GGD Twente en andere partners. Samen zetten we in op maatwerk: zorg en ondersteuning die écht past bij het kind en het gezin.

 

Volg ons op LinkedIn voor het laatste nieuws!

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

3