terug naar nieuws
Nieuws

juni 25 | 3 minuten | Delen op LinkedIn

Thuishulp in de spotlight: 660 keer applaus voor de onmisbare kracht achter de voordeur

De laatste voorstelling van ‘Doe jij dit ook altijd zo?!’ is inmiddels gespeeld, waarmee een indrukwekkende reeks van elf interactieve theatervoorstellingen in Twente werd afgerond. In totaal bezochten maar liefst 660 professionals uit de thuiszorgsector de voorstellingen.

De bezoekers bestonden uit:
• 490 huishoudelijk ondersteuners
• 70 Wmo-consulenten
• 19 coördinatoren
• 37 medewerkers met andere functies binnen huishoudelijke ondersteuning
• 41 medewerkers met een andere functie binnen de gemeente
• 3 leden van de klankbordgroep Ouderen

Deze grote opkomst toont aan hoe belangrijk deze groep is binnen de regionale zorg. De theatervoorstellingen gaven een herkenbaar en soms confronterend beeld van het werk van huishoudelijke ondersteuners. Geen ‘poetsvrouw’, maar een spil in de zorg achter de voordeur. “Jullie zijn héééél belangrijk,” benadrukte projectleider Mariska Zomer telkens opnieuw.

 

Signaleren, verbinden, versterken

Huishoudelijke ondersteuning is allang niet meer alleen het huishouden doen. Deze professionals zijn vaak één van de eerste zorgverleners die regelmatig bij cliënten thuiskomen. Dankzij die vertrouwde aanwezigheid bouwen zij een band op, die essentieel is voor signalering én stimulering.

Ze kunnen veranderingen in gedrag, gezondheid of leefstijl opmerken, en cliënten helpen en stimuleren om zoveel mogelijk zelf te blijven doen — of samen iets op te pakken. Hoe meer inwoners zelf blijven doen, hoe actiever ze blijven en hoe groter de kans dat ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Daarbij geeft het mensen het gevoel nog steeds van betekenis te zijn, ertoe te doen.

“We moeten slimmer met de beschikbare zorg omgaan,” aldus Zomer. “Daarbij is de rol van huishoudelijke ondersteuners essentieel. Ze kennen hun cliënten, bouwen vertrouwen op en helpen hen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven functioneren.”

 

Een voorstelling met impact

De voorstelling, ontwikkeld door theatergroep Ervarea in samenwerking met huishoudelijke medewerkers zoals Evelien Jansen (Tzorg), wist exact de balans te vinden tussen luchtigheid en urgentie. Met scènes over valpreventie, grenzen stellen, omgaan met moeilijke situaties én het stimuleren van zelfredzaamheid, werd niet alleen gelachen, maar vooral ook geleerd.

 

Gezamenlijke aanpak loont

De theaterserie mag dan zijn afgerond, de boodschap blijft klinken: huishoudelijke ondersteuners maken het verschil. Achter de schermen én aan het front van de Twentse zorg.

De reeks vormt bovendien het startpunt van een breder vervolg: de ontwikkeling van een scholing voor huishoudelijk ondersteuners in Twente, gericht op de thema’s ‘stimuleren van zelfredzaamheid’ en ‘signaleren’.

Deze reeks kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de veertien Twentse gemeenten, zorgaanbieders, Menzis, SamenTwente en vele andere partners.

Volg ons op LinkedIn voor het laatste nieuws!

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

2