juli 25 | 3 minuten | Delen op LinkedIn
Twente bundelt krachten voor betere mentale gezondheid
De 14 Twentse gemeenten, zorgorganisaties, sociaal werk en ervaringsdeskundigen hebben gewerkt aan het transformatieplan Mentaal Gezond Twente voor Twente, om de mentale gezondheid van de Twentse inwoners te verbeteren.
Het plan beschrijft hoe we vanuit de verschillende sectoren als netwerk willen samenwerken, waarbij de inwoner centraal staat. Het doel is om de mentale veerkracht van inwoners te versterken en de focus te verschuiven van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Begin juni hebben alle colleges van de 14 Twentse gemeenten ingestemd met het indienen van het transformatieplan. Dit betekent dat het plan nu ter beoordeling wordt aangeboden aan de beoordelende zorgverzekeraars en een beoordelaar vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Waarom we in Twente werken aan het verbeteren van de mentale gezondheid
De mentale gezondheid van inwoners in Twente staat onder druk. De toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van ondersteuning en zorg voor mensen met mentale klachten wordt steeds uitdagender. Dit heeft onder andere te maken met een groeiende zorgvraag, een krappe arbeidsmarkt en uitdagingen in samenwerking tussen de verschillende sectoren. Deze ontwikkelingen vragen om een fundamentele transformatie binnen de regio, waarbij de focus verschuift van ziekte en zorg naar gezondheid en meer eigen regie. In Twente doen we dit samen.
Om de mentale veerkracht van inwoners te versterken, is een beweging nodig die zowel inwoners als professionals uitdaagt om anders te denken en te handelen. Centraal hierin staat de samenwerking tussen de verschillende betrokken organisaties, waarbij de eigen keuzes en verantwoordelijkheid van de inwoner en een samenwerking tussen betrokken partijen worden gestimuleerd. Het principe van positieve gezondheid vormt daarbij de leidraad: bijdragen in het helpen van inwoners met het bevorderen van welzijn en om zoveel mogelijk eigen regie te voeren waar het kan.
Transformatieplan Mentaal Gezond Twente
Het transformatieplan Mentaal Gezond Twente richt zich op drie cruciale bewegingen:
- Een sterke sociale basis: Preventie, zelfredzaamheid en normalisatie van mentale uitdagingen als uitgangspunten.
- Passende netwerkondersteuning en zorg: Een integrale samenwerking tussen zorg, sociaal werk en ervaringsdeskundigheid rondom de inwoner.
- Digitale ondersteuning: Innovatieve digitale hulpmiddelen die de toegankelijkheid en efficiëntie van zorg verbeteren ter ondersteuning van bovenstaande bewegingen.
Marie-José Luttikholt (bestuurlijk trekker van de themalijn mentale gezondheid Twentse Koers) is blij met de instemming van de 14 colleges: “Mentale gezondheid is geen individueel probleem, maar een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Mooi dat we in Twente de krachten van zorgorganisaties, inwoners, sociaal werk, ervaringsdeskundigen en gemeenten bundelen om écht verschil te maken voor onze inwoners.”
Het vervolg
De 14 Twentse gemeenten en zorgorganisaties in Twente dienden, met ondersteuning van Twentse Koers en Twente Beter*, op 3 juli het Transformatieplan ter beoordeling in bij de beoordelende zorgverzekeraars. Binnen ongeveer 12 weken wordt het eindoordeel verwacht. Na goedkeuring kunnen de gemeenten en sociaal werk een bedrag aanvragen om het plan uit te voeren. Vanaf dan gaan de betrokken partijen aan de slag om de doelen van het transformatieplan te realiseren. Het plan heeft een looptijd van juli 2025 tot en met december 2027.
* Over Twente Beter
Twente Beter is een samenwerkingsverband van ruim 30 organisaties in de zorg en het welzijn, Twentse Noabers (inwonersinitiatieven) en Menzis. Twente Beter is in 2020 ontstaan na het gezamenlijk vaststellen van vraagstukken in de regio. Gezamenlijk werd de ambitie geformuleerd om meer kwaliteit van leven voor en door de Twentse inwoners te realiseren www.twentebeter.nl