terug naar actueel

Wandel je fit met de Nationale Diabetes Challenge

De Nationale Diabetes Challenge helpt mensen in beweging te komen. Want bewegen is goed voor de gezondheid. Mensen met diabetes of met (risico op) andere chronische aandoeningen kunnen meedoen. In Twente zijn verschillende wandelgroepen actief.

6 oktober ’22

Vanuit de Twentse Koers willen we mensen graag meer laten bewegen. Op deze manier wordt de gezondheid vergroot en worden inwoners minder afhankelijk gemaakt van medicatie of ondersteuning. Met de Nationale Diabetes Challenge wandelen inwoners 20 weken onder begeleiding, zijn inwoners in beeld en worden sociale contacten vergroot.

Tekst gaat verder onder de video

Focus op preventie en gezondheid

In Twente willen we de beweging in gang zetten naar de voorkant en daarmee ziekte en zorg voorkomen. Dit betekent dat we in onze regio nóg meer focus willen aanbrengen op de onderwerpen ‘preventie’ en ‘gezondheid’. Vanuit de visie van positieve gezondheid dragen we bij aan het vermogen van mensen om eigen regie te voeren, om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. “Dit kunnen we alleen als we regionaal de krachten bundelen. Samen kijken we dan ook of we het gemeentelijk sport- en beweegaanbod op onderdelen nog verder kunnen versterken, bijvoorbeeld voor specifieke doelgroepen. De uitrol van de Nationale Diabetes Challenge is een mooi voorbeeld”, vertelt Jan Willem Leidekker, regio coördinator gezondheid en leefstijl bij Twentse Koers.

GGD Twente

Ook GGD Twente is enthousiast over initiatieven als de Nationale Diabetes Challenge. “Als GGD Twente houden we ons bezig met het bewaken, beschermen en bevorderen van de gezondheid van alle inwoners in Twente. De coronapandemie heeft ons allemaal nog eens laten inzien hoe belangrijk het is om je gezondheid op peil te houden en waar het kan te versterken”, vertelt Karlijn Tijhuis, adviseur gezondheidsbevordering bij GGD Twente. “Een beweegprogramma als NDC is hierin een mooi, laagdrempelig voorbeeld. Want naast dat je je fitter en energieker gaat voelen, doet meedoen veel breder wat met je gezondheid. Je hebt een reden om lekker naar buiten te gaan in je eigen buurt, je ontmoet mensen die hetzelfde doel hebben en je bouwt tegelijkertijd ritme en routine op. Door het wandelen leer je jezelf beter kennen en je grenzen te verleggen. En dat in een gezellige sfeer met goede begeleiding en haalbare doelen. Wandelen is voor je gezondheid één van de beste cadeaus die je aan jezelf kunt geven!”

Bas van de Goor Foundation

In Twente wordt de Nationale Diabetes Challenge uitgerold via de Twentse Koers en de Bas van de Goor Foundation. De Bas van de Goor Foundation organiseert deze Challenge om mensen met (pre)diabetes in beweging te brengen en samen te werken aan hun gezondheid. Door samen toe te werken naar een einddoel, doen mensen een positieve beweegervaring op en ervaren ze een gevoel van trots. Dit draagt bij aan zelfvertrouwen en de motivatie om in beweging te blijven. Bas van de Goor: “Geen enkel medicijn kan diabetes genezen, maar de eigen leefstijl en beweging kunnen aantoonbaar het medicijngebruik reduceren en de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Daarom organiseren we de NDC dit jaar alweer voor de zevende keer. Dit jaar is het eerste jaar dat we dit in samenwerking doen met partners in Twente.”

De Nationale Diabetes Challenge is voor iedereen, maar voor mensen met diabetes of een verhoogd risico op diabetes is bewegen extra belangrijk. Door te bewegen verbetert de insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Uit onderzoek, van onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO, blijkt dat de NDC positieve effecten heeft op het gedrag en de psychische en somatische gezondheid van mensen met diabetes type 2. De resultaten laten het volgende zien:

  • De lichamelijke gezondheid verbetert;
  • De kwaliteit van leven verbetert;
  • Deelnemers ervaren veel sociale steun;
  • Deelnemers worden geactiveerd;
  • Deelnemers gaan meer bewegen.

Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Diabetes Challenge.

Andere beweegprogramma’s

In Twente zijn nog veel meer andere beweegprogramma’s. De Kuier Deur en VitalityClub zijn hier voorbeelden van.

Kuier Deur: een 16 weeks wandelprogramma gericht op sociale verbinding en waardering, waarbij wandelen als middel wordt ingezet. Deze wandelgroepen lopen nu in de gemeenten Losser, Borne, Hellendoorn en Rijssen-Holten. Kijk hier voor meer informatie.

VitalityClub: een zelfsturende beweeggroep voor 50-plussers. De eerste weken vindt er begeleiding plaats door een professional en daarna wordt de groep door de deelnemers zelf, de peercoaches, overgenomen. Kijk hier voor meer informatie.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

2