terug naar nieuws
Nieuws

november 22 | 6 minuten | Delen op LinkedIn

Op de fiets door Enschede: werkbezoek Twentse Koers

Een warme zon, een lekker briesje en inspirerende ontmoetingsplekken: dat was het decor voor het werkbezoek in Twente. Ruim 35 deelnemers fietsten door Enschede om kennis te maken met de Twentse Koers en haar projecten.

28 November 2022

Op woensdag 23 november vond het werkbezoek in Twente plaats. Twentse Koers organiseerde, in samenwerking met programma sociaal domein, CityDeal Eenvoudig Maatwerk en CityDeal Slim Maatwerk, een kijkje in de keuken bij verschillende partnerorganisaties. We begonnen de dag in het Twentehuis, de uitvalsbasis van SamenTwente en Twentse Koers.

Pieter Hilhorst (voorzitter Citydeal eenvoudig maatwerk en Raadslid Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) start de dag met een introductie. Hij vraagt aan de zaal om iedereen van de verschillende disciplines zich kort voor te stellen. “Zodat je straks weet naast wie je het beste kunt fietsen”, zegt hij. Daarna zijn verschillende bestuurders van de Twentse Koers aan de beurt. Arjan Kampman, wethouder gemeente Enschede trapt af en vertelt over de kracht van de Twentse Koers: “Er worden vaak verschillende talen gesproken door verschillende groepen en organisaties. Door nieuwsgierig te zijn naar de aanpak van een ander en daar ook oprecht naar luisteren kun je samen de diepte in. Dan zie je dat je veel kan leren van elkaar.” Waarom deze aanpak zo goed lukt in Twente? Daar heeft Roy de Witte wel een antwoord op: ‘’Tukkers zijn eigen-wijs. Daar heeft Twente geluk mee. De Twentse Koers is geboren vanuit de inhoud. Er is een natuurlijke organisatie ontstaan. Dit is de kracht van samenwerking in Twente. Echt doen!” Eugene van Mierlo, wethouder gemeente Almelo, sluit af: ”Ik ben trots op hoe we dit aanpakken in Twente en hoe onze aanpak in andere regio’s zijn vervolg kan krijgen.”

Programmamanager Elise Hol en Eric Veldboer (Regiomanager bij Menzis) lieten het publiek kennismaken met de aanpak van de Twentse Koers. Eugène van Mierlo, als lid van het algemeen bestuur, neemt de deelnemers daarna verder mee in de organisatie en kansen van de gemeenschappelijke regeling Samen Twente. Tessa Huisjes, gezondheidsbevorderaar GGD Twente, vertelde over de successen van JOGG in de regio Twente: “Gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Het is belangrijk om tijdens de eerste levensjaren al een gezonde leefstijl te integreren en de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken. Vanuit de JOGG-aanpak doen we dit door te starten met het gezonder maken van de leefomgeving”, vertelt ze. De deelnemers bleven in de gezonde sfeer, want samen stapten ze op de fiets richting de volgende locatie.

Tekst gaat verder onder de foto

Samen op pad

Als eerste arriveert de groep bij Mediant Geestelijke Gezondheidszorg waar wij warm welkom worden geheten door Martin Bijker, voorzitter Raad van Bestuur. Ellen Bolster (Politie Twente) en Miranda van Eerden vertellen over het project ‘’Streettriage Twente’’. In dit project ligt de focus op personen met verward gedrag. Er wordt domein overstijgend samengewerkt door de politie, Ambulance Oost en ggz-instellingen in samenwerking met Menzis en de 14 Twentse gemeenten. Wanneer een melding binnenkomt over personen met verward gedrag stappen zij samen de dienstauto in om ter plaatse hulp te bieden. Ellen en Miranda vertellen aan het publiek: “De samenleving wordt steeds complexer en het mooie aan deze samenwerking is dat we van elkaar weten wat we wel/niet kunnen. Door samen in de auto te gaan zitten ben je ineens samen verantwoordelijk voor de meldingen. Hierdoor kunnen we de cliënt direct helpen en voorkomen we dat de cliënt lang moet wachten op hulp en in de cel komt in plaats van in zorg”. Tot slot vertelt Bert Wolberink meer over een integrale aanpak vroegsignalering op ROC Twente. Een mooie aanpak samen met Tactus en de jeugdgezondheidszorg van GGD Twente.

Klaar voor de toekomst

Op naar de volgende bestemming, zorgcentrum de Posten. Eén van de projecten waar enthousiast over gesproken wordt is Samen indiceren/Samenwerken in de wijk . Hier werken wijkverpleegkundigen, wijkcoaches van de gemeente en medewerkers vanuit de huisartsenpraktijk integraal samen. Jolande Huizinga, praktijkondersteuner huisarts: ‘’We werken écht vanuit de cliënt. Door de cliënt centraal te stellen hebben we sneller de juiste mensen op de juiste plek. We zijn niet allemaal een eigen eilandje, maar we zijn één team. Het vraagt om een investering van alle betrokken partijen, maar levert uiteindelijk zoveel op.’’ Tot slot vertelden John Lammers (Woningcorporatie Domijn) en Ank Braspenning (de Posten) over het project Onze Buurt de Posten: een buurt die klaar is voor de toekomst, waar de behoefte van de wijk centraal staat.

Schulden en gezondheid

Aangekomen bij de laatste bestemming, StadsbankOost Nederland. Deze samenwerkingspartner richt zich op de schuldhulpverlening. Schulden zijn vaak het gevolg van een ander maatschappelijk probleem, of juist de oorzaak. Of hoe medewerkers van de Stadsbank omschreven “Je bent niet altijd schuldig als je schulden hebt.” Op het moment dat je in de schulden zit kun je niet altijd niet goed nadenken over andere levensterreinen zoals studie of gezondheid, want geldzorgen zijn een hoge stressfactor.
Verbinding met andere domeinen is dus van belang, want schulden komen nooit alleen. Dit komt ook naar voren in het verhaal van Martijn Schinkel (Stadsbank) en Patrick Hage (Humanitas onder Dak) die vertellen over Money Class. Vragen om hulp bij schulden is voor jongeren niet makkelijk. Martijn en Patrickweten hier wel raad mee: de Stadsbank zit in house bij Humanitas onder Dak. Dit zorgt voor effectievere hulp, want hulp is aanwezig op de plek waar het gebeurt. Daardoor is het voor de jongeren laagdrempeliger om hulp te zoeken en werken zij aan een mooie en zelfstandige toekomst. Als laatste neemt Katleen Horck de deelnemers mee in de goede resultaten van het project ‘geldzorgen in de huisartsenpraktijk’ en het vervolg dat hieraan gaat worden gegeven in het project SamSam.

Tweebenig werken

Elise Hol en Pieter Hilhorst sloten de dag samen met het publiek af met een terugblik. Pieter vroeg naar de verbindende factor die de deelnemers was opgevallen gedurende de dag. Hieruit kwamen twee overkoepelende thema’s naar voren: Tweebenig werken (met het ene been in je eigen organisatie en met het andere been in de andere organisatie zodat je samen kunt zorgen voor het grotere geheel) en gewoon doen!

Volg ons op LinkedIn voor het laatste nieuws!

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

3