De drie veranderateliers

In Almelo gaan we de komende jaren werken aan een nieuw ecosysteem mentale gezondheid. Dit doen we aan de hand van drie opdrachten: het verkennend gesprek, zelfregie- en herstelcentra en consultatie. We gaan aan de slag met deze opdrachten in de vorm van veranderateliers.

1. Het verkennend gesprek

Als een huisarts twijfelt over de beste aanpak voor mensen met psychische klachten en andere problemen, dan kan hij vanaf 2025 verwijzen naar het verkennend gesprek (meer informatie hierover vind je in onze kennisbank). In het gesprek wordt uitgebreid gekeken naar wat iemand nodig heeft om de klachten te verhelpen. Vaak spelen er ook andere problemen een rol. Het verkennend gesprek helpt om de druk op zorgpersoneel te verminderen door beter te bepalen welke hulp een cliënt nodig heeft en of die hulp binnen de GGZ valt of binnen een ander domein. Hierdoor kan de cliënt sneller naar de juiste hulp worden doorverwezen.

In oktober 2024 start het veranderatelier Verkennend Gesprek. In drie sessies zullen professionals een eerste plan maken voor de invoering van het verkennend gesprek. Dit plan beantwoordt de vragen: waarom, wat, wie, wanneer en hoe. Na het opstellen van het plan, wordt dit in de praktijk gebracht en verder aangepast op basis van de ervaringen.

2. Zelfregie- en herstelcentra

Er is steeds meer aandacht voor zelfregie en herstel (meer informatie hierover vind je in onze kennisbank). Ervaringsdeskundigheid speelt hierin een belangrijke rol, bijvoorbeeld in zelfregie- en herstelcentra. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zo’n centrum? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen er terecht kan en dat de samenwerking goed verloopt? En hoe kunnen deze centra helpen om het stigma rondom ervaringsdeskundigheid te verminderen?

In oktober 2024 start het veranderatelier zelfregie en herstel. Professionals uit verschillende centra gaan hier samen aan de slag om een sterk en duurzaam netwerk te bouwen, met genoeg capaciteit om iedereen goed te kunnen ondersteunen.

3. Consultatie

Meer ondersteuning vanuit het Sociaal Domein en zelfregie- en herstelcentra is een positieve ontwikkeling. Maar wat als een inwoner aanhoudende of toenemende mentale klachten heeft en de professional niet goed weet hoe om te gaan met bepaald gedrag? In zulke gevallen kan consultatie door een GGZ-professional helpen. Dit kan zelfs voorkomen dat een nieuwe doorverwijzing naar de GGZ nodig is. Dimence, Mediant en Tactus zijn de organisaties die deze consultatie gaan bieden. Er is een landelijke leidraad beschikbaar (meer informatie hierover vind je in onze kennisbank).

In december 2024 start het veranderatelier Consultatie. Hier werken consultgevers en -vragers samen aan een regionale aanpak: wanneer, waarom en hoe regelen we dit? De inzichten uit de eerste drie sessies worden direct in de praktijk toegepast, waarbij we leren door te doen.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

1