Op woensdag 23 november vond het werkbezoek in Twente plaats. Twentse Koers organiseerde, in samenwerking met programma sociaal domein, CityDeal Eenvoudig Maatwerk en CityDeal Slim Maatwerk, een kijkje in de keuken bij verschillende partnerorganisaties. We begonnen de dag in het Twentehuis, de uitvalsbasis van SamenTwente en Twentse Koers.
Pieter Hilhorst (voorzitter Citydeal eenvoudig maatwerk en Raadslid Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) start de dag met een introductie. Hij vraagt aan de zaal om iedereen van de verschillende disciplines zich kort voor te stellen. “Zodat je straks weet naast wie je het beste kunt fietsen”, zegt hij. Daarna zijn verschillende bestuurders van de Twentse Koers aan de beurt. Arjan Kampman, wethouder gemeente Enschede trapt af en vertelt over de kracht van de Twentse Koers: “Er worden vaak verschillende talen gesproken door verschillende groepen en organisaties. Door nieuwsgierig te zijn naar de aanpak van een ander en daar ook oprecht naar luisteren kun je samen de diepte in. Dan zie je dat je veel kan leren van elkaar.” Waarom deze aanpak zo goed lukt in Twente? Daar heeft Roy de Witte wel een antwoord op: ‘’Tukkers zijn eigen-wijs. Daar heeft Twente geluk mee. De Twentse Koers is geboren vanuit de inhoud. Er is een natuurlijke organisatie ontstaan. Dit is de kracht van samenwerking in Twente. Echt doen!” Eugene van Mierlo, wethouder gemeente Almelo, sluit af: ”Ik ben trots op hoe we dit aanpakken in Twente en hoe onze aanpak in andere regio’s zijn vervolg kan krijgen.”
Programmamanager Elise Hol en Eric Veldboer (Regiomanager bij Menzis) lieten het publiek kennismaken met de aanpak van de Twentse Koers. Eugène van Mierlo, als lid van het algemeen bestuur, neemt de deelnemers daarna verder mee in de organisatie en kansen van de gemeenschappelijke regeling Samen Twente. Tessa Huisjes, gezondheidsbevorderaar GGD Twente, vertelde over de successen van JOGG in de regio Twente: “Gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Het is belangrijk om tijdens de eerste levensjaren al een gezonde leefstijl te integreren en de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken. Vanuit de JOGG-aanpak doen we dit door te starten met het gezonder maken van de leefomgeving”, vertelt ze. De deelnemers bleven in de gezonde sfeer, want samen stapten ze op de fiets richting de volgende locatie.
Tekst gaat verder onder de foto
