juli 22 | 3 minuten | Delen op LinkedIn
Werkbezoek VWS en NZa aan Twentse Koers
Vandaag hebben we een werkbezoek gehad vanuit het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij zijn naar ons Twentse landschap afgereisd om samen in gesprek te gaan over de kracht van domein overstijgende, regionale samenwerking.
5 juli ’22
De afgelopen jaren werkte het ministerie van VWS vanuit losse hoofdlijnenakkoorden. Voor de huidige bestuursperiode willen ze graag één integraal zorgakkoord, waarbij verbinding centraal staat. Deze wordt nu opgesteld en wordt waarschijnlijk in september vastgesteld. Om inspiratie op te doen voor de invulling van het integraal zorgakkoord zijn het ministerie van VWS en NZa actief op zoek gegaan naar goede voorbeelden waar al wordt samengewerkt en daadwerkelijk resultaten uitrollen. De Twentse Koers heeft landelijk al een goede bekendheid. Dit betekent ook dat onze vorm van samenwerken is opgevallen bij het ministerie van VWS en NZa. Na verder onderzoek te hebben gedaan op onze website benaderden ze ons voor een werkbezoek.
De kracht van samenwerken
Vandaag was het zover. Tijdens het werkbezoek hebben we collega’s van VWS en NZa meegenomen in de aanpak van de Twentse Koers. De werkagenda van de komende 5 jaar aan bod en we lieten praktijkvoorbeelden en succesverhalen van verschillende projecten in onze aanpak zien. De kracht van onze samenwerking kwam goed naar voren, mede door de grote groep afgevaardigden uit Twente: de GGD, Menzis, provincie, zorgaanbieders en verschillende gemeenten waren vertegenwoordigd.
Onze aanpak werd zichtbaar in succesvolle praktijkvoorbeelden, die werden toegelicht door betrokkenen vanuit de inhoud. Projecten die aan bod kwamen:
- Psychisch kwetsbaren;
- Samenwerken in de wijk;
- Schulden en armoede, waaronder het project geldzorgen in de huisartsenpraktijk;
- Preventie en gezondheid, o.a. integrale aanpak GLI, valpreventie en JOGG.
Oproep aan VWS en NZa
In onze aanpak staat het belang van de inwoner voorop. Hoe kunnen we voorkomen dat inwoners überhaupt in de zorg terecht komen? Samenwerking is hierbij noodzakelijk. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. We hebben aangetoond dat regionale domein overstijgende samenwerking kan én werkt. Wij zijn ervan overtuigd dat dit noodzakelijk is voor de toekomst. Daar gaan wij mee door en we hopen daarmee ook de rest van Nederland te inspireren en te helpen. Daarom riepen wij het Rijk aan het einde van het werkbezoek op om:
- Regionale en domeinoverstijgende samenwerking verder te stimuleren: beleidsmatig en financieel. Geef de regio mandaat, experimenteerruimte en budget;
- Meer integraliteit in het beleid, inkoop en subsidies van de Rijksoverheid;
- Te investeren op preventie en gezondheid.