Praat samen over later: Tips & tricks

Ga jij vanuit je eigen organisatie ook aan de slag met de bewustwordingscampagne? We hebben tips voor je verzameld die jou helpen om de campagne voor je eigen organisatie te implementeren.

Doorverwijzing naar eigen voorzieningen

Vanuit de regionale communicatie-uitingen verwijzen we naar de regionale landingspagina. Deze pagina biedt inspiratie en legt de link naar lokale voorzieningen. Bij communicatie op lokaal niveau kan je natuurlijk direct naar de eigen lokale voorzieningen te verwijzen, zodat de informatie beter aansluit bij de behoeften van de inwoners uit jouw gemeente.

Daarnaast is het mogelijk om een aantal middelen uit de toolkit aan te passen. Dit kan door bijvoorbeeld het gebruik van een eigen logo of andere elementen die passen bij de lokale identiteit.

Veelgestelde vragen op je eigen websitepagina (voor gemeenten)

Ga je als gemeente aan de slag met de campagne? Dan is het goed een websitepagina in te richten met uitleg over de campagne en de mogelijkheden binnen jouw gemeente uit te lichten. Bijvoorbeeld met linkjes naar voorliggende voorzieningen. In dit document staat een opzet met tips die je kunt gebruiken.

Als de campagne verspreid wordt en inwoners gaan praten over later, kan het zijn dat ze vragen krijgen. Deze kun je vanuit je eigen gemeente ondervangen, bijvoorbeeld met een kopje ‘veelgestelde vragen’ op je eigen website. Stel vragen op als ‘Ik wil graag vrijwilligerswerk doen, welke mogelijkheden zijn er?’ ‘Ik wil verhuizen naar een levensloopbestendige huurwoning, waar begin ik?’ ‘Ik ben best veel alleen en wil graag meer mensen ontmoeten, welke mogelijkheden zijn er?’ Stem de antwoorden af met de medewerkers in de uitvoering en beleidsmedewerkers binnen je eigen gemeente.

Het kan zijn dat je als gemeente op sommige vragen nog geen antwoorden hebt, omdat hier nog geen afspraken over zijn gemaakt of omdat het nog in uitwerking is. Ook dat is een antwoord. Door die vragen wel op te nemen in je ‘veelgestelde vragen’-rubriek, voorkom je dat inwoners direct bellen met vragen.

Organiseer bijeenkomsten voor jouw doelgroep

Het organiseren van bijeenkomsten tijdens de campagne is een goede manier om de campagne extra onder de aandacht te brengen. Op deze manier komt de campagne écht dicht bij jouw doelgroep en nodig je hen actief uit om het gesprek te voeren (neem bijvoorbeeld de praatkaartjes mee). Ook geef je inwoners de gelegenheid om vragen te stellen en ze bekend te maken met de voorliggende voorzieningen bij hen in de buurt. Organiseer de bijeenkomsten op een plek waar inwoners veel komen. Denk aan een buurthuis, moskee of de bibliotheek.

Wil je een bijeenkomst organiseren met een thema? Dan kan je ook gebruik maken van één van de informatiepakketten van Bennie Oud. De pakketten bieden organisaties in Twente concrete handvatten voor het organiseren van bijeenkomsten rondom ‘gezond en zelfredzaam ouder worden’ voor de ouder wordende inwoners van Twente. Op dit moment zijn informatiepakketten beschikbaar voor de thema’s beweging, financiën, wonen, zingeving en mantelzorg.

Zijn er al bijeenkomsten georganiseerd vanuit jouw organisatie voor de doelgroep? Sluit aan en neem de praatkaartjes mee als gespreksstarter.

Culturele en etnische diversiteit

Tijdens de ontwikkeling van de campagne hebben we gesprekken gevoerd met diverse organisaties om de verschillende doelgroepen beter in kaart te brengen. De doelgroep van de campagne is namelijk breed en bestaat uit verschillende etnische groepen met uiteenlopende culturele en religieuze achtergronden. Denk hierbij ook aan Syrische, Armeense en Turkse gemeenschappen. Daarom hebben we gesprekken gevoerd met mensen met een migratieachtergrond en met organisaties die werken met mensen met een migratieachtergrond. We hebben hier veel waardevolle input opgehaald, die we meenemen met het vervolg van de campagne. Zo gaan we onderzoeken of we middelen in verschillende talen kunnen aanbieden.

De geleerde lessen uit de gesprekken kunnen ook voor de lokale uitrol interessant zijn. Daarom hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je opgesomd:

  • Sterke gemeenschappen: Binnen deze gemeenschappen is er een sterke culturele identiteit en verbondenheid, bijvoorbeeld via moskeeën, kerken en andere verenigingen. Deze netwerken zijn belangrijk voor samenwerking en communicatie en kunnen dus goed worden benut bij het bereiken van deze doelgroepen.
  • Taal en communicatie: Voor veel mensen is hun moedertaal, zoals Arabisch of Turks, het meest vertrouwd. Daarom is de behoefte aan tweetalige middelen groot, waarbij zowel de moedertaal als de Nederlandse vertaling wordt aangeboden. Op deze manier maken we de informatie toegankelijk.
  • Digitale vaardigheden: Niet iedereen binnen deze doelgroep is digitaal vaardig. Daarom is het van belang om de communicatie zowel digitaal als offline aan te bieden, zodat we iedereen kunnen bereiken.
  • Communicatie binnen netwerken: De meeste mensen communiceren vooral met hun directe omgeving. Hier hechten ze ook veel waarde aan, net als de mening van mensen uit hun directe omgeving. Denk hierbij aan buren, familie, moskeeën, kerken en netwerken binnen hun gemeenschap. Het benutten van deze netwerken en het inzetten van lokale bruggenbouwers kan helpen de boodschap effectiever over te brengen.

Overige tips

Onderstaande tips zijn ook te vinden op de pagina’s van de middelen uit de toolkit:

  • Organiseer een ommetje met de wethouder of bestuurder en inwoners in jouw gemeente om samen in gesprek te gaan. Je kunt hier ook pers bij uitnodigen, om de praatommetjes onder de aandacht te brengen.
  • Zijn er wandelclubs actief in jouw gemeente? Wandel een praatommetje en ga het gesprek aan over later.
  • Leg de schrijfbare praatkaartjes neer bij wijkkamers, ontmoetingsplekken, wachtruimtes en bijeenkomsten. Wil je dat mensen de praatkaartjes invullen? Zorg dan ook dat er pennen beschikbaar zijn.
  • Hang posters op plekken waar veel inwoners komen, zoals wijkkamers, winkelcentra of ontvangsthallen. Hoe meer zichtbaarheid, hoe beter!

Ga naar de volledige toolkit.

 

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

1