Mentale gezondheid jongeren onder druk
De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Daarom focussen we ons in dit project op het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen.
Waarom we doen wat we doen
Het regiobeeld (Twentse Koers, 2023) en de meest recente GGD monitor (Jeugd 2023) geven de noodzaak weer om ons in Twente te richten op jongeren tussen de 12 en 18 jaar en jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar. Een zorgelijke ontwikkeling is dat deze groep jongeren negatief scoren op allerlei aspecten van mentale gezondheid. Eén op de vier jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 ervaart psychische klachten. Ook binnen de groep jongvolwassenen geeft bijna de helft aan zich vaak gestrest te voelen en psychische klachten te ervaren.
Dit willen we bereiken
In Twente willen we het welbevinden van de Twentse jongeren en jongvolwassenen (10-27 jaar) verbeteren. Dit doen we door het vergroten van kennis en vaardigheden van zowel jongeren, jongvolwassenen en professionals. Daarnaast richten we ons op het in kaart brengen van bestaande interventies en het versterken van laagdrempelige en passende ondersteuning. We zetten in op een effectieve ketensamenwerking tussen partners uit onderwijs, GGZ en het sociaal domein, waaronder welzijnsorganisaties.
Onze aanpak: zo doen we het!
De focus ligt op bewustwording over mentale gezondheid, zowel thuis bij de jongeren als in hun directe omgeving. Via een actieve communicatiestrategie willen we de aandacht voor het onderwerp mentale gezondheid en het gesprek aan tafel stimuleren. Daarnaast zetten we in op preventie (in samenwerking met GGD Twente), welzijn en onderwijs, zodat jongeren in Twente weerbaar en veerkrachtig zijn én blijven.
In de komende periode gaan we bestaande interventies bundelen en evalueren. Zo ontstaat er meer bekendheid over welke interventies werken. Ook gaan we met elkaar een strategie bepalen voor de komende jaren. Hierin beschrijven we hoe we deze kennis het beste kunnen inzetten om de mentale gezondheid te verbeteren. De kennis hierover gaan we daarna op regionaal niveau beschikbaar maken.
Wil je meer weten over de themalijn mentale gezondheid? Bekijk dan onze themapagina.