Mentale gezondheid
Samen koersen op meer mentale gezondheid voor de inwoners van Twente
De meeste Twentenaren ervaren hun mentale gezondheid als (zeer) goed. Desondanks staat De mentale gezondheid in Twente staat onder druk waarbij de wachttijd voor de geestelijke gezondheidszorg hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Ook zien we een sterke toename in angst- en stemmingsstoornissen.
Het is belangrijk dat goede mentale gezondheidszorg beschikbaar blijft voor mensen met complexe, mentale zorgvragen. We zetten in op het verminderen en waar mogelijk voorkomen van psychische klachten. We gaan met een verbeterde én verbrede aanpak de juiste hulp en zorg op de juiste plek aanbieden. Hiermee streven we naar een verbeterde mentale gezondheid van onze inwoners en waar mogelijk het beroep op (specialistische) zorg en ondersteuning te verkleinen.
De uitdaging in cijfers
‘Alles wat ik moet doen’ (45%) en ‘eisen aan mijzelf gesteld’ (43%) zijn de twee meest voorkomende oorzaken van psychische klachten onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Het valt ook op dat Twentse jongeren relatief laag scoren op ‘hoge veerkracht bij omgaan met uitdagingen en stressvolle gebeurtenissen’ (35%). Deze klachten willen we verminderen, maar nog liever voorkomen!
Het is nu onze opgave in Twente om samen met alle betrokken partijen de kwaliteit van leven, zelfredzaamheid en welzijn van inwoners te verhogen. We gaan ons richten op onderliggende oorzaken die bij onze inwoners tot problemen in hun leven leiden.
De regionale samenwerking
Binnen de themalijn mentale gezondheid wordt op projectniveau samengewerkt met het samenwerkingsverband Twente Beter. Onze opgave in Twente is om samen met alle betrokken partners de kwaliteit van leven, zelfredzaamheid en welzijn van inwoners te verhogen vanuit een integrale kijk op mentale gezondheid. Dit alles vraagt om een andere integrale en preventieve aanpak. De gewenste transformatie vereist een brede betrokkenheid van het sociaal domein, welzijn en zorg.
We werken aan:
- Betere beschikbaarheid van de GGZ en ondersteuning in Twente
- Verhogen van de mentale weerbaarheid van de Twentse inwoners
- Meer passende zorg en ondersteuning voor Twentse inwoners met mentale vraagstukken.
De aanpak in de praktijk
Hieronder staan de projecten die het verbeteren van de mentale gezondheid in Twente op de agenda zetten. Wat zijn de concrete handelingen om mentale gezondheid onder inwoners te verbeteren en preventies signalen te herkennen? Ieder project richt zich op een van de elementen binnen deze zorgvraag.
- Aanpak wachttijden – kortere wachttijden in de GGZ
- Participatie naar vermogen – vermindering van psychische kwetsbaarheid door participatie in de arbeidsmarkt
- Mentale gezondheidsnetwerken – betere en snellere behandeling van mentale klachten
- (Onafhankelijke) Cliëntondersteuning (OCO) – beschikbare, laagdrempelige ondersteuning voor de inwoner
- Terugdringen instroom Wlz GGZ – passende zorg en ondersteuning voor langdurige geestelijke gezondheidsproblemen
- Mentale gezondheid jongeren – welbevinden van jongeren verbeteren