Ouderen
Samen koersen op gezond en zelfredzaam ouder worden in Twente
Het percentage inwoners van 65 jaar en ouder ligt in de regio Twente hoger dan gemiddeld. De dubbele vergrijzing speelt hierbij een belangrijke rol. De groep ouderen wordt groter en de leeftijd stijgt. Door de toename in het aandeel ouderen gaan tekorten ontstaan binnen de zorg en zal de druk op mantelzorg toenemen. Dit vraagt om verandering. We moeten inzetten op het bevorderen van een gezonde leefstijl. En de zelf- en samenredzaamheid versterken. Daarvoor hebben we een regionale aanpak opgesteld.
Van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag
Om de druk op de formele zorg te verkleinen, werken we aan het vermogen van mensen om zichzelf vanuit eigen kennis en kunde te redden op alle vlakken. Met hierbij zo min mogelijk professionele zorg en onderstening. Door deze aanpak door te voeren, houden we zorg beschikbaar voor diegenen die het écht hard nodig hebben. Hierin sluiten we aan bij de landelijke visie: zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan.
De uitdaging in cijfers
Twente komt binnen nu en 10 jaar zorgpersoneel te kort. Van de 55.400 personen die in Twente werken in de sector zorg en welzijn, gaat binnen 10 jaar 25% met pensioen (RegioDeal, 2023). Dit betekent te weinig (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden, huishoudelijke hulpen, (huis)artsen en psychologen. Naast het groeiende aantal ouderen en de tekorten in de zorg, zal ook het potentieel aan mantelzorg dalen. Dit bevestigt de urgentie om zelfredzaamheid vergroten.
De regionale samenwerking
Deze uitdaging uitgewerkt in een concreet plan betekent dat wij vanuit Twentse Koers inzetten op:
- Het verbeteren van de samenwerking tussen o.a. huisartsen, wijkverpleegkundigen, welzijnsmedewerkers, apotheken, professionals van gemeenten.
- Een betere samenwerking in de wijk, in combinatie met passende inzet van zorgtechnologie.
- Crisisopnames en onnodige (intensieve) zorg verminderen.
- Laagdrempelige ondersteuning voor mantelzorgers op wijkniveau en via logeerzorg.
- Uitstroom vanuit het ziekenhuis zoveel mogelijk naar huis.
- Goed overzicht in beschikbare capaciteit om ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkverpleging optimaal te benutten.
Binnen deze aanpak werken we nauw samen met de 14 Twentse gemeenten en diverse zorgorganisaties. Lees in het regioplan meer over betrokken partners en stakeholders binnen de ouderen zorg.
De aanpak in de praktijk
Hieronder staat hoe wij de uitdagingen aangaan die met én door de vergrijzing ontstaan. Wat zijn de concrete handelingen om de druk op de zorg te verkleinen en de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten? Ieder project richt zich op een van de elementen binnen deze zorgvraag.
- Gezond en zelfredzaam ouder worden – intensivering van zorg voorkomen of uitstellen
- Respijtzorg – logeerzorg als vorm van overstijgende respijtzorg
- Samenwerken in de wijk – zorg en ondersteuning voor de oudere inwoner
- Doorstroom Wlz – versterking van de samenwerking binnen het netwerk ‘doorstroom Wlz’
- Wonen en zorg – organisatie van regionale woonzorgvisie