terug naar projecten

Gezonde koers voor kinderen

Samen willen we de gezondheid en kwaliteit van leven voor kinderen en jongeren verbeteren.  

Kansrijke en gezonde toekomst voor jong Twente

In Twente willen we een gezonde en meer kansrijke toekomst voor de jonge generatie in Twente. Het is belangrijk om aandacht te houden op het verkleinen van gezondheidsverschillen. Om dit te bereiken werken we in dit project met subprojecten die inzetten op een gezonde leefomgeving (collectieve preventie) en op het invoeren van een ketenaanpak (selectieve preventie).  

Waarom we doen wat we doen

In Twente heeft 21% van de kinderen in jaar 2 van de middelbare school overgewicht (2019). Kinderen met overgewicht bewegen moeilijker en hebben op latere leeftijd meer kans op klachten en ziekten. Dit willen we terugdringen zodat alle kinderen een betere kwaliteit van leven hebben.    

Dit willen we bereiken

We streven naar het verlagen van het aantal kinderen met overgewicht naar 16% in 2026. Tevens dragen we bij aan een gezonde generatie in 2040.  

Onze aanpak: zo doen we het!

De focus in dit project ligt op gezond(er) gewicht voor kinderen.

Gezonde jeugd, gezonde toekomst, beter bekend als JOGG.

In dit subproject zetten we in op een gezonde omgeving. Dit doen we met onder andere sportverenigingen, scholen en kinderopvang. JOGG is een lokale, integrale aanpak om de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien samen structureel gezonder te maken.  

Kinderen naar gezond(er) gewicht (KnGG)

In dit subproject zetten we in op de ketenaanpak ‘Kind naar Gezond Gewicht’ (KnGG). Bij KnGG staan het kind en de samenwerking tussen het zorg- en sociaal domein centraal. Overgewicht of obesitas is aanleiding om in gesprek te gaan. We kijken vanuit een brede bril naar de onderliggende problematiek en oorzaken van het overgewicht en bieden passende ondersteuning.

 

Wil je meer weten over de themalijn preventie en gezondheid? Bekijk dan onze themapagina.

Voortgang van het project

2024

  • JOGG loopt al in 11 gemeenten. KNGG moet nog opgezet worden. 

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

2