Een groot gezondheidsrisico voor ouderen
Twente vergrijst. Ouder worden vergroot het valrisico. Vallen vormt een groot gezondheidsrisico voor ouderen: voor 75-plussers is het valrisico zo’n 50%, voor 85-plussers 60%. In Twente zijn maar liefst 43.134 inwoners met een valrisico. Daarom zetten we in op ketensamenwerking om het risico op vallen te verminderen.
Waarom we doen wat we doen
10% van het aantal mensen dat jaarlijks valt, belandt op de spoedeisende hulp (SEH). Vaak zijn daarna lange revalidatietrajecten, thuiszorg of fysiotherapie nodig. Een inwoner die niet valt blijft langer (fysiek en mentaal) gezond en zelfredzaam. Dit heeft een positief effect op de ervaren kwaliteit van leven en de benodigde zorg en ondersteuning.
Daarnaast blijft een inwoner die minder bang is om te vallen, langer deelnemen aan de maatschappij. Dit heeft een positief effect op de (mentale) gezondheid.
Dit willen we bereiken
Jaarlijks een afname van Twentse ouderen (65+) op de spoedeisende hulp na valincidenten, door het valrisico bij ouderen vroegtijdig te signaleren.
Onze aanpak: zo doen we het!
We bieden de inwoners laagdrempelige toegang tot valpreventieprogramma’s. Dit zijn effectieve programma’s die helpen het risico op vallen te verminderen. We streven naar een afwisseling in het aanbod, waardoor er voor iedereen een passend aanbod is.
We zetten in op ketensamenwerking om de ouderen zo vroeg mogelijk te bereiken. Zo verbinden we ook sportbedrijven, buurtsportcoaches en welzijnsorganisaties, zodat we doorstroom naar het reguliere sport- en beweegaanbod motiveren. In 2024 gaan alle Twentse gemeenten met de ketenaanpak valpreventie aan de slag.
Wil je meer weten over de themalijn preventie en gezondheid? Bekijk dan onze themapagina.