terug naar projecten

Kinderarmoede

We streven ernaar om kinderarmoede te herkennen en de cirkel te doorbreken.

Een goede toekomst voor ieder kind

Onze stip op de horizon is een betere toekomst voor kinderen in Twente. Daarom gaan we kinderarmoede aanpakken en de cirkel doorbreken. De aanpak vraagt meer dan alleen financiële hulp, want kinderarmoede heeft diepgaande gevolgen voor kinderen, ouders en de samenleving.

Waarom we doen wat we doen

Kinderarmoede veroorzaakt gevoelens van schaamte, stress en uitsluiting bij kinderen, wat kan leiden tot problemen zoals somberheid, overgewicht, lagere schoolprestaties en achterstand in gezondheidsontwikkeling maar ook sociale isolatie. Deze gevolgen hebben grote impact op de hele samenleving en kinderarmoede wordt zo van generatie op generatie in stand gehouden.

Dit willen we bereiken

We willen meer gezinnen met kinderarmoede identificeren, de bijkomende problemen verminderen en beter achterhalen waar en waarom kinderarmoede ontstaat.

Onze aanpak: zo doen we het!

We gaan de samenwerking tussen verschillende organisaties verbeteren. Dit doen we door ze te stimuleren om vroegtijdig signalen van kinderarmoede te herkennen bij kinderen en hun ouders, gegevens te delen en een gezamenlijk protocol te ontwikkelen voor het aanpakken van kinderarmoede.  Ook zetten we in op scholing van professionals en vrijwilligers, zodat zij kinderarmoede sneller kunnen herkennen.

Er zal telkens afstemming zijn met gemeenten om dit zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de reeds aanwezige lokale inspanningen.

 

Wil je meer weten over de themalijn bestaanszekerheid? Bekijk dan onze themapagina.

Voortgang van het project

Alle gemeenten hebben in Q1 en Q2 van 2024 zicht op de omvang van kinderarmoede, en hebben de lokale initiatieven die bijdragen aan het terugdringen van kinderarmoede in beeld.

2023

Stichting Kinderalliantie organiseerde in november 2023 een regionale bijeenkomst.

2019

De Alliantie Kinderarmoede werd door 14 Twentse gemeenten getekend en daarmee werd uitgesproken dat allen zich inzetten voor het terugdringen van kinderarmoede in Twente.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

2