Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid is landelijk omarmd en ook veel organisaties en professionals in onze regio werken volgens dit gedachtegoed. Positieve Gezondheid is een andere blik op gezondheid die verder kijkt dan ziekte en zorg. Het concept, ontwikkeld door voormalig huisarts Machteld Huber, benadrukt het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan, en om zoveel mogelijk eigen regie te voeren. In plaats van te focussen op klachten, richt Positieve Gezondheid zich op wat mensen wél kunnen en wat hun leven betekenisvol maakt. Deze benadering kijkt naar zes dimensies van gezondheid:
- Lichaamsfuncties – Hoe voel je je lichamelijk?
- Mentaal welbevinden – Hoe zit je in je vel?
- Zingeving – Heb je het gevoel dat je leven betekenis heeft?
- Kwaliteit van leven – Geniet je van het leven?
- Meedoen – Voel je je betrokken bij anderen?
- Dagelijks functioneren – Kun je doen wat je belangrijk vindt?
Waarom doen we wat we doen?
Deze ander manier van kijken naar gezondheid past binnen de grote beweging binnen het zorg- en welzijnsdomein, waarbij de zorg van de toekomst anders georganiseerd moet worden. Het biedt een waardevol kader om integraal beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de leefwereld van inwoners. Het helpt om gezondheid niet alleen als een medische, maar ook als een sociale en maatschappelijke opgave te benaderen. Denk aan het versterken van veerkracht in wijken, het bevorderen van participatie of het ondersteunen van zingeving bij kwetsbare groepen.
Dit willen we bereiken
Het vergroten (meer) en versteken (beter) van het gebruik van Positieve Gezondheid door zorgorganisaties, welzijnsorganisaties, overheden en kennisinstellingen in de regio Twente.
Onze aanpak: zo doen we het!
We sluiten zoveel mogelijk aan bij de regionale ontwikkelingen en initiatieven en kijken gezamenlijk hoe en waar we Positieve Gezondheid in de verschillende domeinen maar vooral ook integraal een impuls kunnen geven in 2025. Om tot een effectieve en toekomstbestendige aanpak te komen werken we langs drie lijnen, deels parallel. We maken een scan van de huidige situatie, daarnaast is er een concrete interventie lijn en we denken na over de toekomst, de beweging na 2025. De scan van de huidige situatie maakt het gebruik en de toepassing van Positieve Gezondheid in Twente zichtbaar. Het doel van de interventielijn is het daadwerkelijk geven van een impuls aan Positieve Gezondheid op korte termijn (2025). Het resultaat van de toekomstlijn is het neerleggen van een toekomstplan voor de beweging, waaronder bijvoorbeeld een toolkit waarmee organisaties na 2025 kunnen starten of kunnen verdiepen met het toepassen van Positieve Gezondheid.