Eigen regie voor inwoners met een licht verstandelijke beperking
Inwoners met een licht verstandelijke beperking die ambulante ondersteuning ontvangen, hebben vaak op meerdere vlakken ondersteuning nodig. Denk hierbij aan huishoudelijke taken, het beheren van geld en plannen maken voor de dag. Hiervoor zijn ze afhankelijk van zorg en ondersteuning.
Waarom we doen wat we doen
Net als voor alle andere inwoners, geldt voor iemand met een licht verstandelijke beperking dat het prettig is zo zelfstandig mogelijk te zijn. De professional helpt de inwoner om de regie over het eigen leven te nemen met hulp van het eigen netwerk, waardoor de afhankelijkheid van zorg en ondersteuning geleidelijk kan afnemen.
Dit willen we bereiken
Het vergroten van de zelfredzaamheid van Twentse inwoners met een licht verstandelijke beperking die zelfstandig wonen en ambulante zorg ontvangen.
Binnen dit project werken we vanuit het gedachtegoed ‘reablement’ en ‘zelf-en samenredzaamheid’. Betrokken professionals hanteren een nieuwe werkwijze waarbij de verschuiving plaats vindt van de hulpvraag oplossen met zorgaanbod naar een manier van vragen stellen die de inwoner in eigen kracht zet. De inwoner maakt samen met het eigen netwerk een plan, zodat deze zelfredzamer is en minder afhankelijk is van zorg.
Onze aanpak: zo doen we het!
We kijken vanuit de brede blik van positieve gezondheid naar de interesses en talenten van de inwoner. Middels een pilot zetten we met de nieuwe werkwijze in op een andere benadering van de inwoner met een licht verstandelijke beperking (LVB) en diens netwerk. De nieuwe werkwijze wordt ontwikkeld met de gemeenten, welzijnsorganisaties en zorgaanbieders. We organiseren een visie-ochtend en we leiden professionals op, zodat zij de juiste vaardigheden en kennis hebben om de inwoner zo goed mogelijk te ondersteunen.
Wil je meer weten over de themalijn preventie en gezondheid? Bekijk dan onze themapagina.