terug naar projecten

Jongeren en schulden

In Twente streven we naar een betere financiële situatie van Twentse jongeren.

Waarom we doen wat we doen

Het aantal jongeren (18 t/m 27 jaar) met geregistreerde schulden stijgt fors. In Twente zien we dat 19% van de jongeren moeite heeft met maandelijks rondkomen. Dit percentage is hoger dan het landelijke gemiddelde (13%). Daarnaast zien we dat schulden bijna nooit op zichzelf staan, vaak is er sprake van meervoudige uitdagingen. Jongeren worden hierdoor in hun toekomst perspectief belemmerd. Reguliere (schuld)hulpverlening sluit niet goed aan op de leefwereld van jongeren. Zij hebben een andere aanpak nodig waarbij intensieve, passende begeleiding en perspectief centraal staan.

Dit willen we bereiken

De financiële gezondheid van jongeren (18 t/m 27 jaar) in Twente versterken en hen te helpen een positieve toekomst op te bouwen.

Onze aanpak: zo gaan we het doen!

In Twente ontwikkelen we de komende jaren een methodiek die specifiek gericht is op jongeren. Met intensieve begeleiding en het snel bieden van perspectief verminderen we het aantal jongeren met schulden. Vanuit Twentse Koers brengen we verschillende methodieken in kaart. Afhankelijk van lokale keuzes kan dit leiden tot de inzet van het Jongeren Perspectief Fonds (JPF). We ondersteunen de lokale uitrol van de gekozen methodiek in Twentse gemeenten en faciliteren regionale kennisdeling en evaluatie.

Wil je meer weten over de themalijn bestaanszekerheid? Bekijk dan onze themapagina.

Voortgang van het project

2024

  • In samenwerking met stichting Jongeren Perspectief Fonds (JPF) zijn de meeste Twentse gemeenten inhoudelijk geïnformeerd over de JPF- aanpak. Een innovatieve aanpak die zich richt op het toekomstperspectief van jongeren met schulden.
  • Gemeente Almelo werkt vanaf 1 januari 2024 volgens de JPF aanpak. Gemeente Losser, Hengelo, Borne en Haaksbergen hebben de verkenningsfase afgerond en gaan na het treffen van de laatste voorbereidingen starten met de tweejarige pilot. Gemeente Hellendoorn, Dinkelland en Tubbergen zijn gestart met de verkenning.
  • Twentse Koers ondersteunt lokaal bij de uitrol van de pilot en zorgt regionaal voor verbinding tussen de (startende) gemeenten en overige ketenpartners zoals Stadsbank Oost Nederland in de vorm van o.a. kennissessies en casuïstiektafels.
  • Enschede en Almelo werken met een aanpak gericht op jongeren met schulden (Almelo met JPF).

2023

  • JPF heeft een presentatie gegeven in de regio Twente.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

3