terug naar projecten

Bereik vergroten aanpak geldzorgen

We willen voor iedere inwoner een toekomstbestendig bestaan creëren. 

Een toekomstbestendig bestaan voor Twentenaren

Veel Twentse inwoners leven in bestaansonzekerheid. Zo heeft 19% van de Twentse huishoudens moeite om financieel rond te komen. Zij kampen met (ernstige) geldzorgen, problematische schulden of leven rondom de armoedegrens. Dat heeft enorme consequenties, ook op andere leefgebieden.

Waarom we doen wat we doen

Mensen die moeite hebben om rond te komen, kunnen niet meer alle rekeningen betalen. Het is van groot belang om inwoners met geldzorgen zo snel mogelijk in beeld te krijgen. Zo voorkomen we dat mensen in diepe schulden terecht komen.

Dit willen we bereiken

Het vroegtijdig signaleren van beginnende geldzorgen en schulden en deze aanpakken.

Onze aanpak: zo doen we het! 

Met gemeenten en signaalpartners zetten we in op het zo vroeg mogelijk bereiken van inwoners. Daarnaast benutten we online oriëntatiegedrag van inwoners en marketingtechnieken om inwoners eerder en gerichter op het ondersteuningsaanbod van gemeenten te wijzen. Daarnaast gaan we aan de slag met de ontwikkeling van een virtuele assistent om inwoners snel, op maat en anoniem met hun vragen op het gebied van geldzorgen te helpen en hen naar de juiste instanties en regelingen te leiden.

 

Wil je meer weten over de themalijn bestaanszekerheid? Bekijk dan onze themapagina.

Voortgang van het project

2024

  • In april vond de kennissessie en presentatie van het Live Board ‘Financiële Zorgen’ plaats, in samenwerking met IT-bedrijf Trendata. Tijdens deze sessie werden de gemeenten geïnformeerd over het gebruik van het Live Board. In mei en juni werkten inhoudsdeskundigen van Twentse gemeenten en VNG mee aan de controlefase en afronding.

2023

  • Medio 2023 werd een presentatie verzorgd over het virtueel inkomstenloket. De interesse voor digitale ondersteuning werd gewekt. 
  • In het najaar van 2023 vonden gesprekken plaats met gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo over het uitbreiden van de Pilot digitaal luisteren. 

2021

  • Sinds 1 januari 2021 konden gemeenten mensen eerder helpen die door schulden in de problemen dreigen te komen. Dat werd mogelijk door een wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wsg). 
  • Er werden in 2021 landelijke pilots gestart om het aantal signaal partners uit te breiden. Alleen de in de ministeriële regeling genoemde gemeenten mochten deze experiment uitvoeren tot 1 januari 2026. De gemeenten in regio Twente werden toen wel toegevoegd aan het lijstje van de NVVK met geïnteresseerde gemeenten bij een eventuele uitbreiding van de experimenten vanaf 1 januari 2026. 

2020

  • Gemeente Enschede startte in een pilot genaamd ‘digitaal luisteren’.

2019

  • Start van de pilot ‘vroegsignalering van schulden’ in heel Twente.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

4