terug naar projecten

Welzijn op recept

We willen de samenwerking tussen huisartsenzorg en het sociaal domein verbeteren, zodat de inwoner sneller de juiste zorg of begeleiding ontvangt.

De samenwerking tussen huisartsen en het sociaal domein

Door de dubbele vergrijzing neemt de vraag naar (huisartsen) zorg toe en tegelijkertijd moet het werk met steeds minder mensen gedaan worden.

Dit betekent dat de zorg efficiënter georganiseerd moet worden. De juiste zorg moet sneller op de juiste plek komen, preventie gaat een belangrijkere rol spelen. Door in een eerder stadium iemand te voorzien van juiste zorg of begeleiding kan zwaardere zorg of begeleiding worden voorkomen. Binnen de zorg is steeds meer het besef gegroeid dat niet alle vragen waarmee patiënten zich melden binnen de huisartsenpraktijken een medische oplossing behoeven. Het gaat hierbij om cliënten met een hulpvraag waarbij het direct duidelijk is dat een antwoord het best gegeven kan worden in het sociale domein, maar ook om cliënten met fysieke klachten die een niet-medische oorzaak hebben.

Waarom we doen wat we doen

Met Welzijn op Recept willen we bereiken dat de samenwerking tussen huisartsen en het brede sociaal domein verbeterd. Het is bekend dat huisartsen regelmatig onvoldoende de weg weten te vinden naar het sociaal domein en in het sociaal domein zelf. Een betere samenwerking tussen huisartsenpraktijken en het sociaal domein is een belangrijke voorwaarde om gezamenlijk toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.

Dit willen we bereiken

Inwoners die bij de huisarts komen met een vraag, waarvan de oorzaak niet-medisch van aard is worden sneller doorverwezen naar passende zorg of begeleiding. Hierbij kan gedacht worden aan een inwoner die regelmatig bij de huisarts komt met fysieke klachten die veroorzaakt worden door stress over geldzorgen. Of bijvoorbeeld stemmingsklachten die veroorzaakt worden door een gevoel van eenzaamheid of overbelasting. Naast het feit dat door deze doorverwijzing de inwoner sneller geholpen is, willen we hiermee ook de (werk)druk bij huisartsen verlagen en het werkplezier binnen deze beroepsgroep behouden.

Onze aanpak: zo gaan we het doen!

Met gemeenten, huisartspraktijken en het brede sociaal domein werken we aan een structuur waarbij de koppeling maken tussen huisartsen en medewerkers uit het sociaal domein. Dit doen we door er voor te zorgen dat er per praktijk één vast contactpersoon vanuit het sociaal domein gekoppeld wordt. Dit bevordert de samenwerking waardoor professionals elkaar leren kennen, elkaars taal leren spreken en elkaar sneller weten te vinden

Het sociaal domein wordt door veel huisartsen gezien als een ‘oerwoud’ van aanbod, waarin zij door de bomen het bos niet meer zien. Door intensiever samen te werken met het brede sociale domein wordt het aanbod bekend en kan sneller passende hulp worden ingezet. Verder investeren we in kennisdeling tussen de verschillende professionals.

Wil je meer weten over de themalijn bestaanszekerheid? Bekijk dan onze themapagina.

Voortgang van het project

2024

  • In 3 gemeenten zijn alle huisartsenpraktijken gekoppeld aan het sociaal domein. In 7 gemeenten zijn een aantal praktijken gekoppeld aan het sociaal domein en vindt doorontwikkeling naar andere praktijken plaats. In 3 gemeenten is nog geen koppeling gemaakt, vanwege (her) inrichting van de toegang of door het ontbreken van besluitvorming. We zijn met alle gemeenten in gesprek.
  • In maart was er een inspiratiesessie voor de POH’ers uit de THOON regio.
  • In juni inspireerden we POH-somatiek en ouderen uit de FEA-regio met een informatiebijeenkomst.
  • Subsidieverantwoording aan de provincie Overijssel voor de pilot SamSam (voorloper WoR) over 2023 is goedgekeurd.

2023

  • In het voorjaar van 2021 zijn er kennissessies tussen alle Twentse gemeente en huisartsen georganiseerd.
  • Op 1 januari 2023 is de pilot ‘SamSam’ gestart.

Meld je aan
voor de nieuwsbrief!

3