Steun voor inwoners met mentale klachten
De instroom, doorstroom en uitstroom in de (specialistische) GGZ verloopt niet soepel. In veel gevallen hebben inwoners, naast psychische problemen, ook ondersteuning nodig op andere domeinen. Samen met onze partners werken we daarom aan het opzetten van mentale gezondheidsnetwerken en laagdrempelige steunpunten, zoals zelfregie- en herstelcentra. Dit zijn netwerken en punten waarin ervaringsdeskundigen, naasten, zorgprofessionals en welzijnsorganisaties inwoners met mentale klachten bijstaan.
Het mentale gezondheidsnetwerk is opgenomen in het Integraal Zorgakkoord IZA. In de kennisbank lees je meer informatie over de werkwijze.
Waarom we doen wat we doen
De samenwerking tussen verschillende domeinen verloopt niet optimaal. Mentale klachten hebben vaak te maken met meerdere factoren in verschillende domeinen, maar die samenhang wordt vaak over het hoofd gezien. Hierdoor moeten inwoners vaak lang wachten op de juiste hulp en is er te weinig oog voor zelfregie en herstel. Met mentale gezondheidsnetwerken en laagdrempelige steunpunten pakken we deze zorguitdaging aan.
Dit willen we bereiken
Een verbeterde samenwerking tussen de verschillende zorgaanbieders, sociaal domein, ervaringsdeskundigen en zorgkantoor en –verzekeraar. Op deze manier dragen we bij aan een betere en snellere hulp bij mentale klachten.
Het resultaat van dit project is het realiseren van een mentaal gezondheidsnetwerk in Twente. Dit netwerk bestaat uit zes onderdelen.
- Verkennend gesprek
- Transfermechanisme
- Informatievoorziening wachttijden
- Domeinoverstijgende casusoverleggen
- Consultatiefunctie
- Laagdrempelige steunpunten, waaronder zelfregio en herstelcentra
Onze aanpak: zo doen we het!
Samenwerking tussen alle partijen binnen een mentaal gezondheidsnetwerk is noodzakelijk omdat de hulpvraag van de inwoner vaak over verschillende domeinen gaat. Dit draagt bij aan betere zorg op maat, waardoor de inwoner passender, laagdrempelig en sneller wordt geholpen.
We maken gebruik van wat er al is. In Enschede en Hengelo zijn er instapteams. De instapteams bestaan uit diverse disciplines en organisaties en werken nauw samen met alle partijen binnen het sociaal domein en in de GGZ (waaronder Mediant). Samen met de inwoner kijken ze wat er nodig is om goede en passende hulp te bieden. In Enschede en Hengelo zijn er in totaal drie instapteams. Wekelijks komen ze bij elkaar om werkzaamheden te evalueren en casussen te bespreken.
In Almelo gaan we de komende jaren werken aan een ecosysteem mentale gezondheid. Dit doen we aan de hand van drie veranderateliers. Er is een coalitie gevormd met de partijen: Dimence, gemeente Almelo, Avedan, Tactus, FEA en Mens door Mens. Zij hebben de aanzet gegeven om deze beweging in gang te zetten. Ook Menzis is nauw betrokken.
We gaan bouwen aan een andere manier van (samen)werken en een betere verbinding tussen het sociaal- en geestelijk gezondheidsdomein. Dit betekent dat er meer ruimte komt voor informele zorg en zelfregie- en herstelplekken. We versterken de eigen kracht van inwoners en er ontstaat een betere doorstroming in de zorg en betere passende ondersteuning. In deze fase richten we ons op de 18+ inwoners. Ook wordt er op dit moment gewerkt aan een gezamenlijk Twents transformatieplan.
Wil je meer weten over de themalijn mentale gezondheid? Bekijk dan onze themapagina.